Особливості дієти при холециститі і панкреатиті

Ви – один з тих мільйонів людей, які борються з виразкою шлунка? А всі ваші спроби не увінчалися успіхом? І ви вже замислювалися про радикальні заходи? Воно й зрозуміло, адже здоровий шлунок і кишечник - це показники здоров'я і краси. Тому ми рекомендуємо прочитати історію жінки, якій вдалося вилікувати ВИРАЗКУ ШЛУНКА, ефективно і без дорогих процедур. Читати статтю...

Харчування при холециститі і панкреатиті дуже схоже. Основна умова - вживати їжу регулярно, часто, але в невеликих кількостях. Однак, це зовсім не означає, що потрібно переїдати. Харчуватися потрібно досить, але не надмірно, при цьому їжа повинна мати збалансований склад. Білків повинно бути відносно багато, а ось вуглеводів і ліпідів в раціоні повинно бути мало. Не можна їсти гостре, копчене, смажене, а також мариноване. Всі продукти варто або відварювати, або готувати на пару. Їжа повинна бути теплою, але ні в якому разі не гарячою чи холодною. При загостренні панкреатиту або холециститу вся вживані продукти варто подрібнити або перетерти в пюре. Особливо важливим це умова є для їжі, яка важко засвоюється організмом.

В іншому випадку в організмі починає активно вироблятися шлунковий сік, в результаті чого посилюється утворення газів. Якщо їжа НЕ перетерті, а порізана, варто ретельно її розжовувати. Дієта при хронічному панкреатиті більш «щадна», ніж при гострому недугу. Таке меню включає вживання неміцного чаю з замінником цукру або молоком, а також соків і негазованої «мінералки». Борошняне можна вживати підсушеним або у вигляді сухарів. Вживається «молочка» повинна містити мало жиру. добре, якщо вона буде знежиреною. Хворим дозволяється овочевий суп з крупою або макаронами, який заправляється шматочком вершкового масла або ложкою сметани.

Віддавати перевагу треба соняшниковій або оливковій олії (столова ложка на добу). Вершкове допустимо їсти в дуже малих кількостях, додаючи його в готові страви. При наявності захворювання категорично заборонено харчуватися свіжим чорним хлібом, а також дріжджовим тестом. М'ясні бульйони, супи і борщ також не слід вживати. Треба уникати в раціоні жирних видів м'яса і риби. Не потрібно харчуватися салом, печінкою і копченими продуктами. Не можна відварювати пшеничну, кукурудзяну, ячну або перлову крупу, а також їсти морозиво, шоколад та кондитерські вироби. Дієта при холецистопанкреатит має свої особливості в різні періоди недуги. Хронічний холецистит або панкреатит може загострюватися.

У цей час від їжі варто утриматися зовсім (на пару-трійку діб). А що можна їсти після закінчення періоду? Вживання натуральних некислих соків, компотів, неміцного чаю і навіть натуральної кави (але тільки з молоком). Припустимо їсти вчорашній білий хліб, бездріжджові булочні вироби, а також нежирні молочні продукти. Супи повинні бути овочевими або молочними, з дрібної вермішеллю. Віддавати перевагу варто рослинній олії, вживання вершкового допустимо в обмежених кількостях. Можна їсти зелень, цвітну капусту, помідори, броколі, картопля. Від вживання жовтка яєць доведеться відмовитися зовсім, а ось білок допустимо є по 1 штуці в день. Варто харчуватися некислими фруктами і ягодами.

Цукор варто замінити фруктозою або медом, або варенням. При холециститі не варто їсти свіжу випічку з дріжджового тіста, а також жирні бульйони з м'яса або грибів. Пацієнти можуть забутий про алкоголь, міцний чай і каву, а також какао. У раціоні повинні бути присутніми приправи, майонез. Найбільш популярним нетрадиційним способом лікування підшлункової є використання прополісу. Це продукт має протизапальні, протимікробні властивості. Він також відмінно загоює рани, прискорює продукування ферментів і нормалізує роботу системи травлення в цілому. Найбільш простий варіант подібного лікування - розжовування дрібних шматочків, вага яких не перевищує 4 грамів.

Прополіс жують не більше 10 хвилин, а після викидають. Ковтати продукт заборонено. Повторювати розжовування треба 3-4 рази на добу. Безперервний курс триває не більше 2 тижнів. Після цього варто зробити перерву в лікуванні. вживати прополіс можуть не всі. Протипоказаний він людям, які мають серцеві захворювання або алергію на продукти бджільництва.

Не можуть вживати прополіс і вагітні та жінки. Найчастіше для лікування недуги підшлункової застосовують настоянку продукту, концентрацією 20%. Для цього беруть 0,1 літра спирту і 0,05 кілограма прополісу. Після розчинення продукту ємність з рідиною ставлять у темне місце на 3 доби. Після цього «концентрат» розбавляють холодною кип'яченою водою в співвідношенні 1: 5. Пити настоянку в чистому вигляді не можна. 40 крапель настоянки розчиняють у воді або теплому молоці. П'ють ліки перед їжею двічі в день. Тривалість лікування становить 14 діб.

Дієта - обов'язкова складова лікування холециститу і панкреатиту. Її дотримання сприяє переходу гострої форми в реміссіонной. Однак, правильне харчування має поєднуватися з лікуванням медикаментами і відмовою від шкідливих звичок. Тільки так можна розраховувати на успіх.

Схожі статті: